Veelgestelde vragen

Inwoners van Den Haag, Delft, Westland, Midden-Delfland en Rijswijk, die 18 jaar of ouder zijn en nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt én zich willen om- of bijscholen in een van de zes vitale sectoren. Bekijk de voorwaarden hier.

Je kunt de scholingsvoucher alleen aanvragen via www.haaglandenleertdoor.nl. Klik in het menu op 'Hoe werkt het' voor een uitgebreide uitleg van de stappen die je moet nemen.  

Een scholingsvoucher kun je gebruiken voor: 

  • Kortlopende trainingen en cursussen,  
  • mbo-opleidingen 
  • hbo-opleidingen met een leerwerktraject of baangarantie, of een associate degree- opleiding. 

Voorwaarde is dat de opleiding past binnen een van deze zes sectoren:  
Bouw & Techniek (klimaatambities en bouwopgave),  
Zorg en Welzijn,
Kinderopvang, 
ICT,
Onderwijs,
Openbaar bestuur & veiligheid  

Je hebt altijd een gesprek met scholingsadviseur van Haaglanden Leert Door die kijkt of je aanvraag klopt en een scholingsadvies geeft.

Je kan vrijwillig een uitgebreider scholingsadvies aanvragen. Het helpt je om te bepalen welk kansrijk beroep en welke aanvullende scholing je daarvoor nodig hebt. Ook wordt gekeken naar je persoonlijke omstandigheden zoals: motivatie, vaardigheden, vooropleiding, werkervaring en leefomstandigheden. 

Bijna! Via www.haaglandenleertdoor.nl wordt een deel van je gegevens doorgegeven aan de opleider. De opleider neemt dan direct contact met je op om je inschrijving helemaal in orde te maken. (De gemeente mag vanwege de privacyregels niet al je gegevens doorgeven aan de opleider).  

Neem contact op met een van onze adviseurs via het contactformulier. De scholingsadviseurs nemen contact met je op. Zij zijn van het Leerwerkloket Haaglanden en hebben veel ervaring. Bij het Leerwerkloket Haaglanden kun je een gratis loopbaanadviesgesprek met een adviseur inplannen. Je kunt dan vragen stellen zoals: 

  • Ik wil mij omscholen, welk beroep past bij mij? 
  • Ik wil werken en leren combineren, wat zijn de mogelijkheden?
  • Welke opleiding, cursus of training heb ik nodig om door te kunnen groeien in mijn werk? 
  • In welke beroepen is veel werk en wat heb ik nodig om die beroepen te kunnen doen? 

Tijdens het adviesgesprek kijkt de scholingsadviseur of je aan de voorwaarden voldoet van de scholingsvoucher. Ook wordt gekeken naar je persoonlijke omstandigheden zoals: motivatie, vaardigheden, vooropleiding, werkervaring en leefomstandigheden. 

Daarop volgt altijd een advies. Dit hoeft niet altijd een scholingsvoucher te zijn. 
Als een scholingsvoucher op dit moment niet kan of past, denkt de scholingsadviseur altijd met je mee over andere mogelijkheden.

Haaglanden Leert Door is een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder het Leerwerkloket Haaglanden. De adviseurs van het Leerwerkloket Haaglanden verzorgen adviesgesprekken en denken graag mee over je vragen rondom leren en werken. 
Wil je advies over jouw ontwikkelmogelijkheden? Neem dan contact op.

Bijna elke sector heeft een tekort aan werknemers. Er zijn een paar cruciale sectoren die belangrijk zijn voor onze samenleving. Nu en in de toekomst. Zoals zorg voor ouderen, de bouw van woningen of beveiliging. Daarom richten we ons op deze zes sectoren.

Haaglanden Leert Door is onderdeel van de beweging Heel Nederland Leert. Heel Nederland Leert zorgt ervoor dat iedereen in Nederland eenvoudig toegang heeft tot een Leven Lang Ontwikkelen. Daarvoor nemen we (financiële) drempels weg. Zoals met de scholingsvouchers van Haaglanden Leert Door.

Heb je een afwijzend besluit op je aanvraag voor een scholingsvoucher gekregen? Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden om te blijven leren en je kansen op langdurig (betaald) werk te vergroten. We denken graag met je mee! Neem direct contact op met een van onze adviseurs via het contactformulier

 Ja, er is een maximaal budget voor de scholingsvouchers beschikbaar. Als er geen scholingsvouchers meer beschikbaar zijn, kun je contact opnemen met een van onze adviseurs.

Er zijn diverse mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en je kansen op langdurig en beter betaald werk te vergroten. 

Nee, je kunt één opleiding tegelijkertijd aanvragen. Je kunt wel meerdere aanvragen doen.

Ook als de totale kosten boven de 3.500 euro zijn, mag je meerdere opleidingen, trainingen of cursussen volgen. De meerkosten betaal je dan wel zelf. 

Neem contact op met onze adviseurs via het contactformulier. Zij helpen je graag verder. 

Nee dat kan niet. Als je al begonnen bent met je scholing, kom je voor die scholing niet meer in aanmerking voor een scholingsvoucher. Je scholingsvoucher (aanvraag subsidie) moet uiterlijk vier weken tot maximaal vier maanden voordat de scholing begint aangevraagd worden.

Nee. De gemeente betaalt de kosten voor je scholing rechtstreeks aan de opleider waar je je opleiding, training of cursus gaat volgen. 

Nee, dat hoeft niet. Je bent wél verplicht om je in te spannen om de scholing tot een goed resultaat te brengen. Anders kan dit gevolgen hebben voor je recht op de scholingsvoucher. 

We willen graag dat je de opleiding afmaakt. Lukt dit niet door bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Samen zoeken we naar een oplossing.

Als de opleiding meer kost, neem dan contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden. Wellicht kun je zelf een deel bijbetalen. 

Nee, de scholingsvoucher is alleen voor de opleiding. Oppas, vervoer of een laptop moet je zelf betalen. Lukt dit niet? Neem hierover contact met ons op, zodat we andere mogelijkheden kunnen bespreken. 

Voor de aanvraag heb je het volgende nodig;
Een salarisstrookje of inkomensverklaring (ZZP)
Digi-D
Identiteitsbewijs

Daarnaast kan er gevraagd worden naar een verklaring van je opleidingsniveau of inhuurovereenkomst (ZZP). Dit zijn formulieren die tijdens de aanvraag ingevuld kunnen worden. 

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies? Vul ons contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.